Ihmisen toiminta ja välinpitämättömyys on suuri uhka luonnolle. Ihminen valtaa itselleen yhä uusia alueita. Liikenne kasvaa. Ilmasto muuttuu ja saasteet lisääntyvät. Ihminen etääntyy luonnosta ja eläinten ja kasvien elinpiirit pirstaloituvat. Vedet samenevat, Ikimetsät hakataan, paahdealueet pusikoituvat ja kosteikot häviävät.
Yhdessä toimimalla voimme tarjota Itämeren rantavaltioiden uhanalaisille lajeille paremmat tulevaisuudennäkymät. Teemme käytännön työtä jakamalla tietoa ja pitämällä yhteyttä viranomaisiin, kartoittamalla vaarantuneita lajeja, kunnostamalla niiden asuinalueita ja perustamalla niille korvaavia elinalueita.

Uhanalaiset ja suojeltavat lajit

Pohjolan uhanalaiset suurpedot

Karhu, susi, ahma ja ilves ovat metsien ja salojen ikiaikaisia asukkaita. Siellä ne elävät edelleen, mutta ihmiset ovat muuttaneet ja muuttuneet. Luonto on käynyt vieraaksi ja suurpedot koetaan pelottaviksi. Susia ei enää ole paljon ja ne mahtuvat hyvin Pohjolan luontoon. Pelkkä suden näkeminen käynnistää helposti susijahdin varsinkin Suomessa. Suomessa on vain neljä suurpetolajia, pidetään jäljellä olevat hengissä.

 

Hyönteiset, kokoaan tärkeämpiä

Hyönteiset ovat naamioitumisen mestareita, ne sopeutuvat elinympäristönsä kasvustoon tai maaperän kuvioihin. Hyönteiset ovat myös riippuvaisia ravintokasveistaan. Kun paahdealueet katoavat, ne vievät monet hyönteiset mukanaan. Paahdealueita ennallistamalla saadaan aikaan elinvoimaisia hyönteispopulaatioita, joiden varassa myös lähiseutujen pienemmät populaatiot selviävät. Autetaan harvinaisia sinisiipisirkkoja, palosirkkoja, harjusinisiipiä, isoapolloja ja monia muita lajeja eteenpäin.

 

Yhä useampi lintulaji uhanalaistuu

Minne katosivat peltosirkut ja kottaraiset? Tehoviljely vei pelloilta niiden luontaiset ruokamaat. Entä selviääkö vaikeiden vuosien yli autettu merikotka jo omillaan? Miten pöllöt voivat? Missä varpuset ovat? Miksi petolintujen pesiä vieläkin tuhotaan? Miksi monet tavalliset lajit harvinaistuvat?

 

Metsien hakkuusta kärsivät monet lajit

Ikimetsiä hakataan ja pienistä metsälaikuista ei ole lintujen, eläinten, hyönteisten ja kasvien elämän turvaajaksi. Monipuolista elämää ylläpitävät kosteikot kuivuvat tai niitä kuivataan. Kedot kasvavat umpeen ja ympäristö muuttuu. Koska näit viimeksi kissankäpälän tai metsäomenapuun? Kerrannaisvaikutukset leviävät laajalle. Puuttuu tietoa ja ymmärrystä ekosysteemien toiminnasta.
Suojelulla ja ennallistamalla voidaan pelastaa lajeja. Siemenet itävät otollisissa olosuhteissa ja puun taimia voi kasvattaa. Perhoset löytävät vanhat ravintokasvinsa. Hyönteissyöjät seuraavat perässä ja luonto monimuotoistuu.

 

Vesi on elämän alkulähde

Joet, purot ja lammet ovat ahtaalla ihmisen toiminnan ja rantojen pusikoitumisen keskellä. Veden alla ja päällä kuhisee monenmoinen elämä, jota uhkaa hiipuminen. Rantojen ja pohjien kunnostus tarjoaa elinmahdollisuuksia jo pelistä pudonneille lajeille. Huonosti toimivat kalojen nousuportaat ja vanhat padot kaipaavat purkamista tai korjaamista. Luonto kiittää, useilla puroilla on saatu uhanalainen taimen jälleen kutemaan. Puroja ja jokia uhkaavat myös haitalliset päästöt, jotka levitessään tuhoavat monen lajin elinmahdollisuudet. Vahingon sattuessa tarvitaan nopean toiminnan joukkoja.

nf-icon-57x57

Luonto on mahtava palapeli, jossa jokaisella osasella on tehtävänsä. Yhden lajin puuttuminen vaikuttaa toisen lajin selviämiseen. Ketju jatkuu, ja palapeli reikiintyy yhä pahemmin. Ilman luontoa on ihminenkin pulassa. Yhdessä toimien voimme pelastaa monia lajeja ja säilyttää luonnon monimuotoisuuden. Luonnonvoimat tarjoaa käytännön mahdollisuuden toimia uhanalaisen luonnon hyväksi.

Palosirkka_1200x850

Uhanalainen palosirkka on kookas heinäsirkkalaji, jonka koiraalla näkyy lennossa punaiset siivet, joista ne on myös helppo tunnistaa.

Kuningaskalastaja_1200x850

Suomessa äärimmäisen uhanalainen kuningaskalastaja on mestarikalastaja. Linnulla on säihkyvän siniset siivet ja oranssi vatsapuoli.

Metsanema_1200x850

Metsänemä on ehkä erikoisin kämmekkälaji Pohjolassa. Se on uhanalainen ja harvinainen ja voi elää vuosia maan sisällä tekemättä lainkaan kukintoa.  Metsänemä elää vanhoissa ja kosteissa metsiköissä.

Mitä sinä voit tehdä uhanalaisten lajien suojelemiseksi?

Liity Luonnonvoimiin

Kokoamme luonnonsuojelun nopean toiminnan joukkoja, jotka ovat heti valmiina tilanteen vaatiessa. Kun alueellasi tarvitaan toimintaa luonnon puolesta ja uhanalaisten lajien suojelemiseksi, kutsumme sinut avuksi. Lue lisää Luonnonvoimien toiminnasta tästä.

Kysy ennen kuin teet

Oletko rakentamassa luonnon keskelle yritystoimintaa, asuntoa tai vaikkapa kesämökkiä? Onko alueellasi uhanalaisia tai suojeltavia lajeja? Erityisesti suojeltavien lajien esiintymien tai elinolosuhteiden heikentäminen on laissa kielletty. Tarvitsetko luontokartoituksen? Ota yhteyttä meihin. Ammattitaitoiset luontoasiantuntijamme kartoittavat alueen ja ehdottavat toimenpiteitä lajien suojelemiseksi.

Liity asiantuntijakaartiimme

Tule tekemään luontoselvityksiä. Etsimme jatkuvasti lisää luontoammattilaisia ympäri Suomea tekemään yhteistyötä kanssamme. Myymme ja toteutamme asiakkaillemme monenlaisia palveluita lajiselvityksistä erilaisiin urakointeihin saakka. Ota yhteyttä niin keskustellaan yhteistyöstä.

Raportoi havainnoistasi

Yhä useampi laji harvinaistuu tai kuolee sukupuuttoon. Siksi on tärkeää, että varsinkin uhanalaisten lajien löydöistä raportoidaan, jotta niitä voidaan suojella esim. mahdollisten rakennushankkeiden yhteydessä. Samoin uhanalaisten lajien elinolosuhteiden parantaminen on tärkeää lajin säilymiselle ja tähän tarvitaan tarkkoja paikkatietoja.

©2021 Baltic Sea Enterprise

Kirjaudu palveluun tunnuksillasi.

tai    

Forgot your details?

Luo tili